Video galerija

PODCAST Književnost koja uključuje

📚 🎙️📖 Poslušajte intrigantan razgovor o “Književnosti koja uključuje” u novom podcastu projekta “Književnost i svijet koji se mijenja”. Prevoditeljica Daria Lazić i novinar Srđan Sandić istražuju teme Balkana i kolektivnih trauma kroz romane Bolla Pajtima Statovcija i Sjonov Mjesečev kamen. Moderatorica podcasta, novinarka Karmela Devčić, vodila je razgovor o ova dva izvanredna djela koja su dio EU projekta “Književnost i svijet koji se mijenja”, potpomognutog programom Kreativna Europa. Ovaj projekt donosi deset književnih remek-djela fokusiranih na pitanja pandemije, rata, klimatskih promjena te ravnopravnosti. Projekt je tematski podijeljen na dvije glavne okosnice: KNJIŽEVNOST PIŠE ZELENO i KNJIŽEVNOST KOJA UKLJUČUJE. Saznajte kako ova književnost može potaknuti rasprave i pomoći nam suočiti se s promjenama u svijetu oko nas. 

🌍 U ovim nesigurnim vremenima pandemije, rata, ekonomskih potresa, obeshrabrujućih izvješća o (ne)ravnopravnosti spolova ili statusa LGBT zajednice u Republici Hrvatskoj, odlučili smo u našoj biblioteci “Književnost koja uključuje” objaviti knjige koje progovaraju o ovim gorućim pitanjima današnjega svijeta i naše zemlje.

📌 Roman Bolla Pajtima Statovcija (preveo Boris Vidović), finskog autora porijeklom s Kosova i jednog od najcjenjenijih suvremenih europskih autora mlađe generacije, dobitnik je Finlandije, najprestižnije književne nagrade u Finskoj. On prikazuje dvojicu muškaraca koji se bore s prihvaćanjem svojeg seksualnog identiteta i podjela zbog nacionalne pripadnosti u patrijarhalnoj zajednici Kosova, zahvaćenoj ratom između njihovih dviju nacija: albanske i srpske.

👉 https://www.vbz.hr/book/bolla/

📌 Mjesečev kamen: Dječak koji to nikad nije bio (prevela Tatjana Latinović) islandskog pisca Sjóna priča je o Reykjaviku 1918. godine zahvaćenom pandemijom španjolske gripe i gay mladiću Mániju u vrijeme kada je biti gay bilo nezamislivo. Jedno od važnih pitanja koje romana otvara jest da društveni prezir i odbacivanje onih koji su drugačiji mogu biti opasni i smrtonosni kao i sam biološki virus.

👉 https://www.vbz.hr/book/mjesecev-kamen-djecak-koji-nikad-nije-postojao/

📖 #KnjiževnostEU #KreativnaEuropa #CreativeEurope4Books #creativeeurope #CreativeEurope #creativeeuropedesk #književnostpišezeleno #književnostkojauključuje #književnostisvijetkojisemijenja

 

PODCAST Književnost piše zeleno

🌍 Uronite u svijet ekološke književnosti u novom podcastu “Književnost piše zeleno”. Glazbenik i putopisac Hrvoje Rupčić razgovara s voditeljicom Karmelom Devčić o svom novom putopisu Putešestvije iz Turkestana (motoristička avantura na Putu svile).

🏍️ Jedan motocikl, dva jahača, 12 država, 15.000 kilometra, a sve u 12 dana. Sukus je to nove avanture Hrvoje Rupčića, najboljeg perkusioniste među putopiscima. Ovaj put on i njegova Mama Juanita zaputili su se (i vratili) iz Turkestana, područja središnje Azije o kojem znanje nacije blijedi kad se iscrpe odrednice da je tu prolazio legendarni Put svile, da je njime hodio Marko Polo. O tome što se tamo uistinu zbiva, i kako su u taj jedan stan, stali drugi stanovi: primjerice, KAZAHSTAN – KIRGISTAN – TADŽIKISTAN – UZBEKISTAN pročitajte u najnovijim Hrvojevim putešestvijama na dva kotača. 

🌍📚 #KnjiževnostPišeZeleno #EkološkaKnjiževnost
#CreativeEurope4Books
 #creativeeurope #CreativeEurope #creativeeuropedesk #književnostpišezeleno #književnostkojauključuje #književnostisvijetkojisemijenja

📚 V.B.Z.-ova biblioteka „Književnost piše zeleno“, dio naše EU biblioteke „Književnost i svijet koji se mijenja“, posebnu pažnju pridaje knjigama koje postavljaju važna pitanja o klimatskim promjenama i ekološkim temama. Biblioteka „Književnost piše zeleno“ sadrži sljedeće tri bitne i aktualne knjige koje se izravno bave posljedicama klimatskih promjena.

📌 Kultni francuski postapokaliptični grafički roman Snjegolomac (prevela Petra Matić), objavljen 1980-ih, prikazuje Zemlju u budućnosti kao smrznutu pustoš i njezino preostalo stanovništvo koje putuje vlakom. Čak i među preživjelima postoji društvena hijerarhija: oni bogati putuju udobno u prednjim vagonima, dok su ostali, u nehumanim uvjetima, nagurani u stražnjem dijelu vlaka. Autor teksta Benjamin Legrand gostovao je na festivalu Vrisak u Rijeci 2022. godine te smo iz prve ruke mogli saznati više o važnosti ovoga stripa i njegove hvaljene holivudske ekranizacije.

👉 https://www.vbz.hr/book/snjegolomac/

 

📌 Roman Pomični horizont (prevela Snježana Husić) talijanskog autora Danielea Del Giudicea dobitnik je Nagrade Europske unije za književnost. Oda je to Antarktici, posljednjoj „terri incogniti“ na planetu. Knjiga čitatelja uvlači u gotovo nadrealni krajolik koji naizgled ujedinjuje sve što postoji, koji je početak i kraj svega – jer to je netaknuta Priroda.

👉 https://www.vbz.hr/book/pomicni-horizont/

 

📌 Sjećanje vode (prevela Kristina Špehar-Vuković), nagrađivani roman finske autorice Emmi Itäranta, djelo je spekulativne eko-fikcije. To je jedan od najutjecajnijih romana za mlade iz područja klimatske fikcije objavljenih u ovom stoljeću i postavlja pitanja o odrastanju u svijetu budućnosti promijenjenom klimatskom krizom, u kojem više nema vode. Autorica Emmi Itäranta također je gostovala na festivalu Vrisak u Rijeci 2023. godine, a u svojim nastupima i intervjuima naglasila je kako su klimatske promjene posljedice naših odluka. 

 👉 https://www.vbz.hr/book/sjecanje-vode/